7 можливостей від сервісу «Пошуково-аналітична система .007»

26 грудня 2018

IT-технології допомагають не лише розвивати бізнес, а й тримати під контролем бюджетні витрати. Про можливості сервісу «Пошуково-аналітична система .007» на IV Форумі.Закупки розповiла Наталя Кравченко, керівник цього проекту.

Економічні процеси продукують величезну кількість цифрових даних. Бюджетна сфера – не виключення. Щодня кожен рух державних фінансів залишає по собі цифровий слід в інформаційному середовищі: в електронних закупівлях «ProZorro», на порталі публічних фінансів «Є-data», на Казначейських рахунках, в облікових системах підприємств та відомств.

Сьогодні розібратися в тому, як рухаються державні кошти, може практично кожен. Адже є простий і доступний веб-сервіс «Пошуково-аналітична система .007», що обробляє та візуалізує  інформацію про заплутані шляхи, якими мандрують кошти платників податків.

Сервіс «.007» використовує інформацію з різних джерел: портал «Є-data», Data.gov.ua, сайт Дежстату, система «ProZorro».

Які можливості надає сервіс «Пошуково-аналітична система .007» та як ними скористатися?




  1. Пошук платежів бюджетних установ

    З «.007» можна оперативно перевіряти бюджетні трансакції, тобто платежі, що пройшли Казначейством України. А коли ви бачите платежі, то можна зрозуміти: Чи є сенс працювати з державою? Чи заплатили по контракту моєму партнеру? Скільки держава платить підприємцям за конкретні роботи та послуги? В якій області можливо укласти нові контракти?

  2. Пошук за контекстом

    Пошукові поля «.007» дозволяють сформулювати запит не тільки на платежі певної організації чи населеного пункту, а й запитати трансакції з певним словом з призначення платежу. Контекстний пошук на «.007» покаже платіжки за «папір», «електроенергію», «пальне», «заробітну плату» – будь що! А результатами своїх досліджень ви одразу зможете поділитися на facebook :)

  3. Зв’язки

    На сайті є аналітична система «BI Bot» (www.007.org.ua/bi), яка дозволяє порівнювати підприємства та регіони за обсягами трансакцій, будувати зв’язки на основі платежів та проведених тендерів, візуалізувати грошові потоки. Від установи до установи, крок за кроком програма сформує «кульбабку» з ланцюжків фінансово-господарських відносин – платежів, договорів – і всі контрагенти, посередники, зустрічні фінансові потоки виявляться «як на долоні».

  4. Інтеграція «ProZorro» та «Є-data»

    Ідея інтеграції в тому, щоб на «ProZorro» додати інформацію про платежі, що відбулися між замовником та переможцем тендеру. Така інформація мітиться на порталі «Є-data». «. 007»  за певним алгоритмом збирає дані з «Є-data» і показує їх користувачеві на «ProZorro». На сайті «ProZorro» та «Dozorro» завершені тендери мають посилання «Перевірити оплати», що спрямує вас на сайт  «.007», де сформовано перелік трансакцій, де ви можете бачити дати, суми, призначення платежу та іншу додаткову фінансову інформацію.

  5. «Бот 007»

    «Бот 007» – це перший в Україні телеграм-бот у сфері публічних фінансів. Бот працює в мессенджері «Телеграм», юзернейм бота — @e007bot. Якщо його завантажити на телефон, то весь функціонал, включаючи підписку на платежі організації – буде просто в кишені, і ви онлайн будете отримувати повідомлення, коли відбуваються платежі, за якими слідкуєте. З червня цього року бот буде функціонувати у facebook.

  6. Моніторинг

    На «.007» зібрано інформацію для справжніх гурманів, а саме: відомості про те, як інтенсивно держпідприємства відкривають свою звітність на порталі «Є-data». Моніторинг від «.007».  – це інструмент оцінювання держустанов на відповідність нормам Закону «Про відкритість використання публічних коштів». Користувач може бачити, чи створено кабінет на поталі «Є-data», чи наповнюється він, чи оприлюднена звітність.

  7. Конкурс журналістських розслідувань

    На платформі сервісу «.007» розгорнуто постійно діючий конкурс журналістських розслідувань «Є-розслідування». На сайті можна ознайомитися з роботами професійних журналістів та громадських активістів, які стосуються розслідування фактів порушення суспільних інтересів у площині витрачання публічних коштів. Така збірка буде корисна і журналістам, і активістам, і потенційним бізнес-партнерам.



Таким чином,  веб-сервіс «Пошуково-аналітична система .007», поєднуючи реєстри і бази, збагачує і перетворює відкриті дані у корисні можливості. Так досягається ефект збільшення прозорості державних фінансів – вони стають ближчими і зрозумілішими бізнесу, громадськості та ЗМІ.



Джерело: https://evo.business/7-mozhlivostej-vid-servisu-poshukovo-analitichna-sistema-007/