Відбувся конкурс – квест для журналістів від «Пошуково-аналітична система .007»

26 грудня 2018

Відкритість та доступ до публічної інформації – реалії сучасного світу. Саме завдяки вільному доступу до державних даних, інформації про компанії, нерухомість, автомобілі тощо нині боротьба з корупцією стає все більш дієвою. Долучається до відкритості й Україна.



З появою державних баз даних, що надають можливість перевірити бюджетні платежі, та дізнатися про власників тієї чи іншої компанії, вкрай актуальним стало питання щодо контролю діяльності контрагентів. Доступ до цієї інформації може стати базою для розвитку цивілізованих відносин у підприємницькій діяльності.



Активно в цьому напрямку працює «Пошуково-аналітична система .007». Кожного дня сервіс імпортує близько 120 000 трансакцій з офіційного порталу публічних фінансів України, де оприлюднюється інформація про всі бюджетні платежі держави. Система зберігає ці дані, робить їх агрегацію та доповнює інформацією з інших державних реєстрів, щоб забезпечити швидкий та простий пошук користувачем.



Тобто вся інформація, яка міститься у базі «.007», отримана з офіційних джерел, є перевіреною та надійною. Більше того, у сервісі зібрані не тільки сукупні дані про певну компанію, за допомогою модуля системи «Bl Bot» користувач може переглянути фінансові зв’язки між організаціями та візуалізацію фінансових потоків державних установ.



Окрім бізнесу, сервіс «.007» може стати в нагоді журналістам, адже містить повну та зручну аналітику щодо підприємств та організацій України. А головне, що доступ до системи – повністю безкоштовний. Користувачу достатньо зареєструватися на сайті www.007.org.ua та знайти інформацію, яка його цікавить.



Аби зацікавити своїм продуктом потенційних користувачів, розробники «Пошуково-аналітична система .007» досить креативно підійшли до власної презентації. Аби мотивувати користувачів, на поштові адреси, зокрема, журналістських редакцій були надіслані коробки з написом «цілком таємно». У коробці серед іншого було завдання-квест для можливості провести тест системи. Розробники «.007» запропонували отримувачу посилки відповісти на 9 нескладних питань, аби розгадати зашифрованого контрагента певної компанії. Першим трьом учасникам, які надішлють вірну відповідь, керівники сервісу обіцяють подарувати нагороду у вигляді пляшки «Martini».



«Для виконання завдання використовуйте сервіс «Пошуково-аналітична система .007». Це безкоштовний український ресурс для роботи з Big Data та E-data, який забезпечує максимально зручний доступ до відкритих державних даних у секторі публічних фінансів та сприяє зменшенню зловживань і корупції в країні. Отже у вас є можливість наповнити келих і випити за подолання корупції. Але тільки після того, як справу буде зроблено!», — зазначають у «.007».



Разом із презентаційними матеріалами та умовами конкурсу у посилці для потенційних користувачів також був надісланий келих для «Martini».



«Коли ми отримали посилку від невідомого адресата, ми в редакції дещо здивувалися. Проте журналістська цікавість перемогла і ми відкрили коробку. Коли стало зрозуміло, що ми маємо справу з новим сервісом, який може стати в нагоді не тільки бізнесу, але й жуналістам-розслідувачам, ми одразу ж вирішили пройти квест. Він виявився не надто складним, проте вкрай цікавим. Скажу вам, ми в редакції приємно вражені таким креативним підходом, який використав сервіс «.007». Впевнений, що із впровадженням такого сервісу, наша країна, а головне український бізнес, стануть ще більш відкритими та чесними у своїй роботі», — зазначив директор інформаційного агентства «1News» Валерій Швець.



Аналізуючи базу даних системи «.007», можна зробити висновок, що це зручний спосіб знайти всю необхідну інформацію про компанії в Україні, а також подивитися, з якими державними компаніями співпрацює той чи інший підприємець. Окрім того, для громадських організацій та журналістів цікаво буде проаналізувати суми тендерів, на яких виграє певна компанія.



Аби не розгубитися у тому масиві інформації, яку містить система «.007», розробники сервісу пропонують тренінги, на яких роз’яснять, як правильно користуватися пошуком та на що потрібно звернути увагу.



Отже, із запуском сервісу «Пошуково-аналітична система .007» доступ до даних підприємств, що працюють з державним сектором, а також інформація про державні тендери стають ще більш відкритими. І це ще один крок до подолання корупції в Україні.



 



За матеріалами інформаційного агентства «1News» 



Джерело: https://1news.com.ua/ukraine/poshukovo-analitichna-sistema-007-v-ukrayini-z-yavivsya-noviy-servis-dostupu-do-vidkritih-danih.html