Визначені переможці конкурсу "Є-Розслідування"

26 грудня 2018

Визначено переможців «Регулярного національного конкурсу журналістських розслідувань та аналітичних досліджень «Є-Розслідування». Конкурс проводився вже вчетверте, і цього разу на адресу оргкомітету надійшло 52 матеріали від 34 учасників, що розкривають корупційні схеми та випадки неефективного використання коштів платників податків. Конкурс показав, що журналісти та громадські активісти все більше використовують для своїх розслідувань сучасні інформаційні технології. Загальний об’єм призового фонду становить 100 тис. грн. 



Головна мета Конкурсу «Є-Розслідування» - популяризація відкритих даних у сфері публічних фінансів. Організатори події - засновники проекту Є-data та сервісу «Пошуково-аналітична система .007».



«Конкурс «Є-Розслідування», який Міністерство фінансів проводить разом із проектом Є-data, сприяє тому, щоб портал e-Data.gov.ua виконував свою соціальну роль, - зазначає Перший заступник Міністра фінансів України, Оксана Маркарова. - Саме журналісти та громадські активісти є тими людьми, які допомагають нам це робити.  Ми відкриваємо дані, надаємо сервіси на базі відкритих даних, а вони надають змісту цим сухим цифрам і наборам великих даних. На перший конкурс було подано лише 20 робіт. З того часу їхня кількість зросла більш ніж у 2,5 рази».



Під час проведення конкурсу на адресу оргкомітету були надіслані роботи з Києва, Харкова, Одеси, Черкас, Вінниці, Кропивницького, Трускавця та інших міст України. Матеріали викликали суттєвий резонанс у місцевих громадах. Багато з них розкривають схеми обходу прозорих процедур публічних закупівель, які використовує місцева влада, аби сховати незаконні способи збагачення. Завдяки публікаціям вдається прискорити завершення довгобудів та запобігти укладанню додаткових угод із підозрілими підприємствами. Також матеріали журналістів примушували розпорядників бюджетних коштів зареєструватися на сайті e-Data.gov.ua та почати звітування щодо бюджетних витрат.



У номінації «Журналістське розслідування» роботи оцінювало журі в складі: Оксана Маркарова, Перший заступник Міністра фінансів України, Олександр Щелоков керівник проекту «Є-data», Нік Спірідонов, громадський діяч, архітектор, Наталя Кравченко, керівник проекту «.007»,  Олександр Нікішев, керуючий партнер Investor Relations Agency, Валерій Швець, директор інформаційного агентства «1NEWS», Оксана Кодунова, редактор програми «Стоп Корупції».



Кращі роботи повинні були продемонструвати наявність аналізу даних із метою встановлення факту чи спростування гіпотези. Високі оцінки отримували матеріали, автори яких виявляли приховану інформацію, з’ясовували причини виникнення проблеми та її наслідків. Також бралося до уваги, наскільки проблема актуальна та які шляхи запропоновано для її вирішення.



Переможцями за цими критеріями стали:



1 місце. Володимир Харченко (інтернет-видання TEXTY.org.ua). «26,6 млн грн витратила місцева влада на оплату статей і сюжетів про себе у ЗМІ» (інтерактивна графіка).



2 місце. Олексій Братущак (інтернет-видання «Українська правда»). «Ударники праці-2. Вони спалюють наші гроші».



3 місце. Богдан Красовський (сайт міста Слов'янська 6262.com.ua). «Вимагаємо багато - робимо мало».



«Вважаю, що конкурс пройшов успішно, - говорить  Олександр Щелоков. – До участі в ньому були представлені і відеоматеріали, і аналітичні роботи, і журналістські розслідування.  Здебільшого теми робіт пов’язані зі сферою публічних закупівель та публічних фінансів. Особисто мене тішить, що з’явилися якісні роботи з візуалізацією, пов’язані з журналістикою даних. Автори прагнуть професійного зростання, тому в наступному році напередодні п'ятого конкурсу команда організаторів планує провести семінари для бажаючих покращити свої навички роботи із сервісами open data».



У рамках Конкурсу також були оголошені переможці в номінації «Читацькі симпатії», яких було визначено відкритим голосуванням. Перше і третє місце здобув Олександр Безпрозваний (інтернет-видання «Кропива») з матеріалами про будівельні об'єкти Черкащини  із величезними бюджетами й затягнутими термінами здачі в експлуатацію. На другому місці – Мирослава Білецька (сайт «Ні корупції!»), яка дослідила, чи ефективно використовуються кошти, які з року в рік виділяються на боротьбу з амброзією в Черкасах.



Наразі e-Data.gov.ua та 007.org.ua – лідери серед сервісів, які допомагають журналістам та громадським активістам робити антикорупційні розслідування, отримати вільний доступ до офіційної інформації щодо використання бюджетних коштів державними установами.



ЦИТАТНИК ЖУРІ



Нік Спірідонов, громадський діяч, архітектор:



«До кожного матеріалу, надісланого на Конкурс, я намагався ставитися уважно. Мені було цікаво – докопався до правди автор, чи ні. Прочитавши, залишав для себе особистий коментар.  Наприклад, міг написати «Немає розкриття корупційної складової» чи «Завищені ціни. Підозра на «відкат». Але найкращий коментар був короткий – «Знайшли». Це означає, що люди справді знайшли корупційну складову. Простежили зв’язок між якоюсь закупівлею, конкретним держслужбовцем і учасниками тендеру. Є дуже класні матеріали, автори яких постаралися, так що можна вже зараз йти з ними до поліції».



Олександр Нікішев керуючий партнер Investor Relations Agency:



«Відкритість та підзвітність органів влади громаді - один із показників здоров'я суспільства. Ресурси «Є-data», «.007», ProZorro - джерела інформації. Журналістські розслідування - інструмент викриття корупції та зловживань владних осіб, механізм впливу на «слуг народу». Конкурси журналістських розслідувань - заохочення небайдужих та відповідальних громадян наводити лад у власній країні, формування певної моральної позиції».



Валерій Швець, директор інформаційного агентства «1NEWS»:



«Основною мотивацією конкурсу журналістських розслідувань є не тільки бажання дати кращу роботу, але й зробити наше суспільство більш демократичним і відкритим. І ми, як журналісти, за допомогою сучасних аналітичних засобів, як-от «Є-data» та «.007», можемо це зробити».



Оксана Кодунова, редактор програми «Стоп Корупції»:



«Журналістське розслідування – дуже потужна зброя проти корупції! Підтвердження цьому - сотні кримінальних проваджень, відкритих після публікації матеріалів. І навіть самі правоохоронці зізнаються, що журналістам вдається розкопати такі унікальні факти, завдяки яким чиновників-товстосумів, зрештою, притягають до відповідальності».