Що нам дає відкритість державних фінансів

26 грудня 2018

Олександр Щелоков - керівник проекту "Є-data - офіційний портал публічних фінансів України" в інтерв'ю "Новое Время: Бизнес" розповідає про те, як відкриті дані дають нам значно більше, ніж традиційні заходи боротьби із корупцією.



За допомогою ресурсів  e-Data.gov.ua і  007.org.ua будь-хто сьогодні може відстежувати всі фінансові транзакції держави. У 2018 році у нас є шанс увійти до ТОП-20 країн у світовому рейтингу відкритості даних Global Open Data Index.



Журналісти провідних ЗМІ та громадські активісти вже користуються цими інструментами для розслідування корупційних злочинів. Однак можливості цих сервісів не обмежуються боротьбою з незаконним збагаченням чиновників. Відкриті дані можуть дати нам набагато більше.



Звичайно, коли ми почали займатися проектом Є-data, а пізніше створенням сервісу Пошуково-аналітична система.007 тема корупції була у полі нашого зору. Але ми не зациклювалися тільки на цій проблемі. Тому що корупція, я про це говорю постійно, – це наслідок, а не причина поганого стану економіки, неефективного господарювання та інших хвороб держави.



Перш за все, ми хотіли за допомогою відкритих даних зробити прозорим рух бюджетних коштів. Тим самим спонукати людей до дій, які б впливали на ці процеси. Можна відчувати невдоволення з приводу результатів виборів, або навпаки. Але й у тому, й в іншому випадках чиновників потрібно контролювати.



І територіальні громади можуть оцінювати роботу своїх представників й міняти їх, якщо потрібно. Бізнесмени, маючи більше достовірної інформації про державні органи, можуть більш охоче вступати з ними в співпрацю. Міжнародні інвестиційні фонди, побачивши, що країна прозора, а бізнес працює з державою, можуть надавати нам більше довіри.



Але й чиновникам відкриті дані дають багато переваг в управлінні. Нерідко ці ресурси можуть дати більше інформації про підприємства, ніж їхні сервіси. Якщо ви вмієте користуватися системою, то не потрібно просити бухгалтера шукати документи в архівах. Можна самостійно ознайомитися з договорами, актами виконання робіт, інформацією про контрагентів і виконавців, проконтролювати хід виконання робіт чи надання послуг.



Тож чим є ці два ресурси?



e-Data.gov.ua – це офіційний портал публічних фінансів. Метою якого є забезпечення повної прозорості державних витрат.



007.org.ua – сервіс, який робить максимально зручним доступ до відкритих баз державних даних, як e-Data.gov.ua і ProZorro, та державних реєстрів за допомогою інструментів візуалізації та аналітики. Через рік-два тисячі компаній будуть брати дані з цих ресурсів для своїх потреб.



І, нарешті, найголовніше про відкриті дані. Нам не потрібно прагнути, аби когось "посадили". Нам треба піти від поляризації в дусі #перемога або #зрада. Це крайнощі, яких потрібно уникати. Посадити чиновника – не самоціль. Головне – запобігання корупції. Й основний шлях для цього – зробити всі процеси прозорими. Адже можна звільнити бухгалтера і завести на нього кримінальну справу, але не факт, що підприємство від цього стане працювати краще.



Нещодавно у місті Буча (Київської обл.) стався цікавий випадок. Мати одного школяра дізналася, що в їдальні дітям дають під час обіду менше м'яса, ніж закуповується на бюджетні кошти. Вона почала говорити про це зі ЗМІ, пішла до директора. Знаєте, хто її зупинив? Батьки інших учнів. Дуже жорстко з нею поговорили. Сказали не висовуватися. Мовляв, буде тільки гірше. Ось це зло! Це ж не корупціонери, про яких ми знаємо з телевізора, а звичайні люди.



За останні півроку команда Є-data побувала у багатьох областях України з освітніми семінарами для неприбуткових громадських організацій та медіа, під час яких навчала користуванню e-Data.gov.ua і 007.org.ua. Ці зустрічі дуже сильно вплинули на мій світогляд.



Уявіть собі, що на тренінг для держслужбовців приходило від 200 до 500 осіб. Паралельно ми робили тренінги для громадського кола активістів, де, крім іншого, розповідали про можливості наших роботів "Bot.007" та "BI Bot", за допомогою яких можна робити аналітику транзакцій, візуалізувати фінансові потоки державних установ тощо. І ці заняття цікавили від 5 до 20 осіб у різних містах.



Зізнаюся, я дуже боявся, що буде навпаки, тому що думав, що чиновникам наші ресурси тільки заважають жити. Але виявилося, що ці люди мають відповідальну громадянську позицію. Тобто, треба розуміти, що основна маса чиновників – це не корупціонери й не вороги. Вони активно себе ведуть. Це теж громадяни нашої країни!



Звичайно, про наші сервіси знають ще недостатньо, тому що ми об'їздили всього лише 40 населених пунктів і міст, а у нас в країні їх налічується більше чотирьохсот. У багатьох спеціалістів державних чи комунальних підприємств немає якісного інтернету та облікових систем. Їх ніхто не вчить користуватися новими системами. Вони залишились один на один з проблемами.



Але приріст кількості договорів у базі Є-data показує, що чимало з них після наших семінарів вже не бояться користуватися сервісом. Тож потрібно просто розповідати людям, що це таке, показати функціональні можливості, запитати що б вони хотіли бачити у сервісі, або як їм зручніше працювати з порталом.



Потрібно не гнобити один одного, а допомагати!



Джерело: "НВ: Бізнес"  http://m.biz.nv.ua/ukr/experts/schelokov_o/shcho-nam-daje-vidkritist-derzhavnih-finansiv-2014212.html