Стали відомі імена переможців V Національного конкурсу журналістських розслідувань та аналітичних досліджень «Є-Розслідування»

26 грудня 2018

Кращими матеріалами у номінації «Журналістське розслідування» стали:




  • 1 місце - Красовський Богдан "Альтернативна енергетика. Нагріти всіх" (Слов’янськ);

  • 2 місце -  Наші Гроші. Львів "Спортсмени з великої дороги" (Тернопіль);

  • 3 місце - Каплюк Катерина "Депутат від БПП Єфімов. Виконроб Донбасу (розслідування)";

  • 4 місце - Вольний Кирил "Тендери від яких зносить дах" (Бровари);           

  • 5 місце - Тартачний Олександр "Затяжний заплив" (Буськ)



Цього року конкурс «Є-Розслідування» проводиться вже вп’яте. Таким чином організатори популяризують відкриті реєстри, бази даних та е-сервіси з використання публічних фінансів, а також сприяють підвищенню якості розслідувань з використанням Open Data.



У конкурсі «Є-Розслідування» - 2018 змагались громадські активісти та журналісти, які вже освоїли чи освоюють електронні інструменти  та роблять на їхній основі розслідування. Всього на конкурс було подано 73 роботи від 42 учасників: 22 матеріали від чоловіків та 20 –від жінок, гендерний баланс збережено.



На конкурс відбиралися матеріали, які стосуватися розслідування фактів порушення суспільних інтересів у секторі публічних фінансів й аналізу ефективності використання публічних коштів. Обов’язковою умовою було використання порталів e-data.gov.ua та/або «Пошуково-аналітична система .007» (007.org.ua) як на джерело інформації. Цього року 41 робота містила посилання на портал Є-Data та 32 роботи – на Пошуково-аналітичну систему 007.



Призовий фонд «Є-Розслідування»-2018 склав 120 тисяч гривень, а також 30 тисяч гривень у вигляді технічної підтримки надав проект «Пошуково-аналітична система .007».



У номінації «Журналістське розслідування» роботи оцінювало фахове журі, до складу якого увійшли Міністр фінансів України Оксана Маркарова, керівник проектної команди Є-Data Олександр Щелоков, керівниця проекту «Пошуково-аналітична система .007» Наталя Кравченко,  керуючий партнер Investor Relations Agency Олександр Нікішев, головний редактор Texty.org.ua Роман Кульчинський та головний редактор VoxUkraine Борис Давиденко.



Переможці в номінації «Читацькі симпатії» визначались відкритим голосуванням на сайті «Пошуково-аналітична система .007». За кількістю читацьких голосів перемогли: Роман Ліхачов «Виявлення корупційних дій під час виконання особою посадових обов'язків», Сергій Стулов «Повесть о том, как Юрий Юрьевич и Александр Викторович проДинамили Луганскую ОВЦА», Дмитро Сінченко «Банківські гарантії по-одеськи. Як управління капбудівництва порушує законодавство по закупівлях» та «Про "бодягу" і "мачмалу", або Що не так з українським пальним», Олена Сінченко «Подарунки «з-під ялинки» від кропивницьких комунальників».



Проект реалізується командою «Є-Data» та проектом «Пошуково-аналітична система .007» за підтримки програми «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, за дорученням Урядів Німеччини та Великої Британії.